Globedia.com

×
×

Error de autenticación

Ha habido un problema a la hora de conectarse a la red social. Por favor intentalo de nuevo

Si el problema persiste, nos lo puedes decir AQUÍ

×
cross

Suscribete para recibir las noticias más relevantes

×
Recibir alertas

¿Quieres recibir una notificación por email cada vez que Diagonalinformatica escriba una noticia?

Persones i empreses denuncien ser objecte de difamació a Change.org

06/11/2014 13:10 0 Comentarios Lectura: ( palabras)

La contribució de Change.org a la difusió de causes solidàries ha convertit aquesta plataforma d'internet en un popular i internacional paladí del canvi social. De sobres conegudes són peticions com la que va pressionar pel retorn a Espanya d'una dona malalta presa a Bolívia. Però una passejada digital per la web d'aquesta empresa nord-americana permet trobar iniciatives difamatòries contra persones, entitats o empreses. Aquestes resulten afectades per calúmnies en campanyes de recollida de suports amb una informació que, en molts casos, no és contrastada pel portal amfitrió i resulta que és falsa. «De la mateixa manera que a Change es pot iniciar una causa d'interès comú, també pot ser d'interès particular», diu Montserrat Labrandero, consultora en seguretat informàtica. Particular i espuri.

Labrandero ha investigat el cas, o malson, de Susana Bas, que va començar el 15 de març quan algú va iniciar una petició a Change.org que animava a boicotejar la marca de vestits d'aquesta dona. Els promotors de la campanya afirmaven que Bas fabricava els seus models en tallers clandestins d'un país subdesenvolupat que ella no ha trepitjat mai. De fet, Bas ni tan sols fabrica vestits. «Els compro ja fets en diferents mercats, és un projecte sostenible que recupera roba que ja està feta», diu la dona. La campanya va estar un mes publicada al portal.

VULNERABLES // Després d'un llarg periple via burofax, denúncia policial i bufet d'advocats, des dels Estats Units Change.org va acceptar retirar del seu portal la campanya difamatòria perquè, va dir, no trobava el seu creador. Com el podia trobar si la petició havia estat creada amb un correu electrònic inexistent. S'havia vulnerat la seguretat amb una facilitat esbalaïdora. «Va ser denigrant», explica Susana, a qui la campanya va arribar a afectar en la seva vida personal. Labrandero alerta que «si algú vol posar a Change que el veí el molesta, amb el nom, els cognoms i l'adreça d'aquest últim, quedarà publicat; una altra cosa és que la gent no tingui prou consciència o maldat per fer-ho».

L'empresa Interflora també va patir el 2012 les conseqüències d'una petició no contrastada, iniciada per l'actriu María Pujalte. Aquesta senyora demanava que Interflora inclogués al seu catàleg flors de comerç just. El director d'Interflora, Eduardo González, va rebre 49.000 correus en només tres dies. «Nosaltres no comprem flors, només treballem amb floristeries, que són les que es proveeixen», matisa González. Interflora, que és un servei d'enviament, va publicar llavors un comunicat explicant l'equívoc, però això no va aconseguir silenciar les veus crítiques. Encara que González valora que existeixi una plataforma on qualsevol persona pugui iniciar peticions solidàries, lamenta que el portal no corrobori la informació que publica.

Segons Labrandero, «s'ha de pressionar perquè algunes pàgines regulin els continguts, perquè és una eina que demostra que som molt vulnerables». Però Sunita Bose, directora de polítiques de Change.org, replica: «Si s'espera que les plataformes comprovin què és cert o incert, seria insostenible crear i proveir serveis gratuïts».

La retirada de la petició contra Susana Bas va ser una cosa excepcional. Segons Bose, «són els tribunals els que han de determinar què és difamatori, i si un tribunal ho determina retirem el contingut». Però començar un procés legal contra Change, com es va plantejar Bas, no és fàcil. Com que té la seu als EUA, caldria embarcar-se en un procés internacional. Change España és la web en castellà d'una empresa nord-americana.

L'absència de filtres permet trobar al portal una petició d'«Odi etern a Xavi», que insulta el jugador del Barça; una altra que es burla de la model Dasha Kapustina, o una altra que insta la periodista Ana Pastor a demostrar que acull immigrants a casa seva. També hi ha afectats desconeguts: una iniciativa demana a associacions d'un esport minoritari que expulsin un jugador, amb la foto, el nom i els cognoms. I un espai dedicat a bromes (o no tant) entre adolescents.

Change no es responsabilitza dels continguts. Bose diu que «els usuaris tenen a la seva disposició vies per rebatre'ls», com «crear una petició enfrontada» o «respondre amb la seva visió dels fets». Bas va haver de firmar contra si mateixa per poder introduir un comentari d'autodefensa, ja que es va negar a crear una contracampanya. «Avui, per a mi Change no té cap valor; que no corrobori res em sembla una falta d'honor i de respecte», diu. Change España no ha considerat oportú que el seu director, Francisco Polo, atengui aquest diari.

Articulo firmado por

ELENA PARREÑO

BARCELONA

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/persones-empreses-denuncien-ser-objecte-difamacio-changeorg-3322561

gratis spilleautomater på nettet

?????????? ?????? ?? ?????


Sobre esta noticia

Autor:
Diagonalinformatica (153 noticias)
Fuente:
diagonalinformatica.com
Visitas:
1075
Tipo:
Reportaje
Licencia:
Copyright autor
¿Problemas con esta noticia?
×
Denunciar esta noticia por

Denunciar

Comentarios

Aún no hay comentarios en esta noticia.